Članovi Upravnog odbora Hrvatskog pjevačkog društva “Lipa” (dopredsjednici Stevan Radovančević i Tomislav Levak, dirigentica Valerija Fischbach, tajnik Karlo Kobaš i članica Upravnog odbora Marijana Matijević)9. travnja 2016. godine, na osječkom Donjogradskom groblju položili su vijenac i zapalili svijeće za osnivača Društva Bogdana Penjića (1852. – 1918.).

1

To je učinjeno s ciljem njegovanja bogate i dugogodišnje tradicije, a povod je bilo obilježavanje 98. obljetnice smrti Bogdana Penjića (pokopan je 11. travnja 1918. godine), na čiju je inicijativu 1876. godine i osnovano Osječko pjevačko društvo (kako se Lipa u početku zvala), čiji je bio i prvi predsjednik. Zahvaljujući tome Lipa danas slavi punih 140 godina uspješnog postojanja i rada, što će se ove godine prigodno obilježiti nizom zanimljivih aktivnosti.

3

Vijenac je položen i svijeće su zapaljene ispred spomen-ploče Bogdanu Penjiću, koja je u studenom 2013. godine postavljena na zidu Kapelice sv. Križa na Donjogradskom groblju. Naime, osječki intelektualac Penjić, osim što je osnovao Lipu, sudjelovao je u osnivanju Hrvatskog sokola, ali i DVD-a u Donjem gradu. Zaslužan je i za osnivanje Pčelarskog društva u Osijeku 1879. godine, zbog čega ga se naziva i “ocem hrvatskog pčelarstva”, ali i za pokretanje glasila “Hrvatska pčela”. Sva navedena društva i glasilo i danas uspješno djeluju.