Show se nastavlja!

Nakon što su prije šest godina napravili pravu “ludnicu” svojim iznimno uspješnim i posjećenim pop-rock koncertom nazvanim “Bum! Tres! LIPA Ples”, Hrvatsko pjevačko društvo “Lipa” Osijek i gosti (prateći bend te vokalni i instrumentalni solisti i skupine) pripremili su njegov još atraktivniji nastavak pod naslovom “Bum! Tres! LIPA Ples 2: Totalno drukčiji od drugih”, kojeg će premijerno, kao veliko finale Osječkog ljeta kulture 2015., u dvorištu Rektorata u osječkoj Tvrđi izvesti u nedjelju, 12. srpnja, s početkom u točno 21,21 sat.

 BTLP 2 novi logo FB080715

            Podsjetimo, od ljeta 2009. do jeseni 2010. godine “lipašice” i “lipaši” su, poput pravih pop-rock zvijezda, u više gradova i mjesta istočne Hrvatske i Mađarske imali turneju, točnije seriju koncerata s repertoarom od 20-ak pop-rock pjesama legendarnih inozemnih izvođača, kao što su U2, Madonna, Pink Floyd, Nirvana, The Beatles, Queen, Tina Turner i drugi. Svi koncerti bili su rasprodani, punili su sportske dvorane, kazališta i otvorene prostore, a i danas se premijerni koncert, održan 7. srpnja 2009. u dvorištu Rektorata, pamti kao jedan od najposjećenijih i najatraktivnijih događaja Osječkog ljeta kulture, najveće ljetne kulturne manifestacije u istočnoj Hrvatskoj.

BTLP-2-24092009

Tada se Lipa prvi put u svojoj dugoj i bogatoj povijesti odlučila pripremiti cjeloviti pop-rock koncert, a sada – jer je u svijetu uvriježeno da svaki “blockbuster” dobije svoj nastavak – na pragu 140. godine postojanja, drugi put ulazi u sličnu avanturu, s većinom “stare” ekipe, ali u još proširenom i pomlađenom sastavu. Naime, za razliku od BTLP 1, kada je zbor brojao “samo” 45 članova, na sceni će se naći više od 65 pjevača koji će ovaj put izvoditi pop-rock hitove hrvatskih izvođača, nastale u rasponu od pola stoljeća, što će zasigurno biti još zanimljivije publici. O kojim pjesmama je riječ – neka ostane mala tajna do nedjeljnog koncerta… Hitove će izvoditi uz manje koreografije prilagođene pjevanju (suradnica na scenskom pokretu je Dunja Pavlović), a tijekom cijelog koncerta na velikom platnu “vrtjet” će se videoprojekcije, odnosno najavni filmići pjesama, u kojima su sami “lipaši” pokazali i svoje glumačke sposobnosti, a njihova je autorica Željka Fuderer-Levak, mlada osječka akademska umjetnica.

             Prateći osječko-virovitički bend ponovno je okupio Vedran Gorjup (klavijature), a čine ga još: Ivan Benović-Bena (gitara), Mario Radan (bas gitara) i Vlatko Gorjup-Vlac (bubnjevi). Kao gosti na koncertu nastupit će osječke skupine: Vokalni sastav Akvarel, čiji su članovi mahom bivši i sadašnji “lipaši”, zatim legendarni rockeri VIS Lavine (koji predvodi predsjednik HPD “Lipa”, Željko Turkalj) i bubnjarska skupina RitmOS. Dakle, kada svemu dodamo i gosta iznenađenja (poznatog pjevača iz Slavonije), pozornicom će prodefilirati gotovo 100 izvođača. Cijelim glazbeno-scenskim spektaklom, koji je jedinstven u Hrvatskoj, upravljat će, naravno, dirigentica “Lipe”, Valerija Fischbach, uz pomoć kodirigentica, Ozane Tomić i Lidije Neznanović.

VIS Lavine – stari osječki rock sastav koji se ubraja u jedne od najstarijih rock bendova u Hrvatskoj. Uz povremene stanke sviraju još od 1964., a s njima su pjevali i Krunoslav Kićo Slabinac i Zlatko Pejaković. U bendu ih je trenutačno osmero i zajedno imaju gotovo 500 godina života. Članovi Lavina danas su, uz profesionalne glazbenike, tri doktora znanosti i sveučilišna profesora, arhitekti i umirovljenici, bivši osječki direktori i poslovođe, redom zaljubljenici u rock’n’roll, koji u glazbi nalaze odmor od svakodnevnih obveza.

VS Akvarel – Pojavom Akvarela 2008. godine Osijek je dobio još jedan izvrstan osječki vokalni proizvod, vokalni sastav koji, zahvaljujući inovativnim aranžmanima, suvremenoj vokalnoj tehnici i beatbox-u, zvuči gotovo kao bend. Umjetnička voditeljica im je Ozana Tomić, a Akvarelov album prvijenac “Vokal patrioti (2014.) našao je svoje mjesto na hrvatskoj i regionalnoj glazbenoj sceni i prisutan je u glazbenom programu nacionalnih i lokalnih televizijskih i radio postaja. Akvarel je u svojoj relativno kratkoj povijesti zabilježio brojne koncerte, dobio zlatno priznanje na međunarodnom natjecanju zborova i vokalnih sastava te ostvario suradnje s nizom vrhunskih hrvatskih i regionalnih glazbenika. Sve ovo ne čudi, jer su svojedobno pjevači Akvarela veliki dio svog pjevačkog umijeća stjecali pod dirigentskom palicom Valerije Fischbach u HPD “Lipa”.

RitmOS – Bubnjarska skupina RitmOS iz Osijeka djeluje od 2008. godine. Članovi skupine su zaljubljenici u zvuk afričkog bubnja – djembe. Skupina sustavno radi na stvaranju i sviranju svojeg autentičnog programa koji se najbolje može opisati kao European Djembe Sound. Članovi RitmOSa nastupaju na različitim manifestacijama i u različitim prigodama, sudjeluju u programima humanitarnog tipa i edukativnim sadržajima te posjećuju vrtiće i škole.

Članovi Lipe izvode autorske zborske aranžmane koje potpisuju Olja Dešić, Vedran Gorjup i Alen Kovačević, s tim da je ovaj put više naglasak na samom zboru nego na  vokalnim solistima. Dizajn i grafičko oblikovanje svih vizaulnih rješenja vezanih uz koncert (plakati, programi, logotipovi za majice i popratne materijale) potpisuje Krešimir Levak, mladi osječki grafički dizajner. Naravno, i za ovu prigodu su “lipaši”, umjesto u svoja tradicionalna odijela i haljine, “uskočili” u majice, traperice i udobnu obuću za “čagu”, a za vrijeme izvedbi plješću i gibaju se. Dođite na “tulum” i zaplešite s nama!

plakat gotovo 6 copy