Pravi glazbeno-scenski pop-rock spektakl, nazvan „Bum! Tres! LIPA Ples 2: Totalno drukčiji od drugih“, u nedjelju, 12. srpnja 2015. navečer,  u krcatom dvorištu Rektorata u osječkoj Tvrđi priredili su Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ Osijek i gosti na samom zatvaranju Osječkog ljeta kulture 2015., a na kraju su za prikazano ispraćeni zasluženim velikim ovacijama oduševljene publike.

           

            Mjesto (dvorište Rektorata), vrijeme (srpanj, s početkom u točno 21,21 sat) i povod (OLJK) bili su jednaki kao prije 2009. godine kada su „lipašice“ i „lipaši“ na sličan način „rasturili“ isti prostor s prvim pop-rock koncertom „Bum! Tres! LIPA Ples“. Tada su premijerno  izveli repertoar od 20-ak pop-rock pjesama legendarnih inozemnih izvođača, s kojim su kasnije, u idućih godinu i pol, održali seriju iznimno uspješnih i rasprodanih koncerata u niz gradova u istočnoj Hrvatskoj i Mađarskoj. Sudeći po onome što se sada moglo čuti i vidjeti u nedjelju, „lipaši“ su bili potpuno u pravu tvrdeći kako su pripremili još atraktivniji nastavak, na čijem su se programu našle pop-rock uspješnice poznatih hrvatskih izvođača u proteklih pola stoljeća.

Dvorište Rektorata pokazalo se očekivano premalim za ovako zanimljiv premijerni događaj jer se napunilo u roku od desetak minuta nakon što su organizatori pustili publiku. Oni koji su ostali vani morali su se zadovoljiti praćenjem spektakla putem videozida na Trgu sv. Trojstva, koji je osigurao Grad Osijek, na što se odlučilo više stotina Osječana. Cjeloviti program pak započeo je puštanjem uvodnog CD-a sa 70 minuta hrvatske pop-rock glazbe (naravno, ne pjesama koje su izabrane za izvedbu), a odmah nakon toga uslijedilo je odbrojavanje na velikom videozidu u dvorištu Rektorata i označavanje točnog vremena početka – 21,21 sat. Potom se začula kratka, ali efektna audionajava, koju je izgovorila kodirigentica Lipe Lidija Neznanović, a iza toga se, dok su članovi pratećeg benda svirali žestoke „rifove“ i taktove svevremenske „Sve je lako kad si mlad“ Prljavog kazališta, na scenu, uz veliki pljesak publike, u ritmu popelo čak 70 članova zbora i dirigentica Valerija Fischbach, odjevenih ležerno, u traperice i majice s dizajniranim efektnim logotipom koncerta.

            Počevši od naslovne pjesme „Totalno drukčiji od drugih“ skupine Vještice, u idućih sat i pol okupljeni su uživali u zborskim obradama hitova Azre, Atomskog skloništa, Josipe Lisac, Jinxa, Parnog valjka, Vatre, Psihomodo Popa, Majki… Na pozornici se izmijenilo i nekoliko gostiju – Vokalni sastav Akvarel i legendarni osječki rock sastav VIS Lavine, a pravim ovacijama pozdravljen je Pero Galić, frontman popularnog rock benda Opća opasnost, koji je kao gost iznenađenja s Lipom otpjevao veliki hit „Jednom kad noć“. Bio je pravi užitak pratiti razigrane, razgibane i nasmiješene članove zbora kako, uz prigodne koreografije (suradnica na scenskom pokretu bila je Dunja Pavlović), izvode poznate pjesme u originalnim aranžmanima Olje Dešića, Vedrana Gorjupa i Alena Kovačevića. Cijeli ugođaj upotpunjavale su kreativne videoprojekcije, odnosno najavni filmići pjesama, koje su se izmežu pjesama „vrtjele“ na velikom videozidu. U njima su sami „lipaši“ pokazali i svoje glumačke sposobnosti, a njihova je autorica Željka Fuderer-Levak, mlada osječka akademska umjetnica.

Na izvedbi pjesme „Teške boje / Budi ponosan“ Gorana Bareta & Majki posjetitelji su poskakali sa stolaca i počeli plesati te nisu više sjedali do kraja koncerta. U velikom finalu pak „lipašima“ su se pridružili članovi osječke bubnjarske skupine RitmOS, što je dalo dodatnu atrakciju i pozitivnu energiju ovom spektakularnom doživljaju. Nakon što su voditelji programa Željko Vukadinović i Tomislav Levak predstavili sve sudionike, uslijedilo je skandiranje publike „Ho-će-mo još!“ pa je Lipa izvela i bis: hit „Pjevajmo do zore“ Jure Stublića & Filma i ponovno naslovnu pjesmu, dokazavši kako je zbilja totalno drukčija od drugih.

            Inače, pozornicom je prodefiliralo gotovo 100 izvođača, a prateći osječko-virovitički bend ponovno je okupio Vedran Gorjup (klavijature). Čine ga još: Ivan Benović-Bena (gitara), Mario Radan (bas gitara) i Vlatko Gorjup-Vlac (bubnjevi). Dizajn i grafičko oblikovanje svih vizualnih rješenja vezanih uz koncert (plakati, programi, logotipovi za majice i popratne materijale) potpisuje Krešimir Levak, mladi osječki grafički dizajner, što je još jedan dokaz kako je posrijedi cjeloviti i zaokruženi pop-rock projekt, jedinstven u Hrvatskoj.

 

Budući da je već uoči premijerne nedjeljne izvedbe vodstvu i članovima Lipe upućen niz pitanja kada će organizirati reprizu, odlučeno je i već načelno dogovoreno kako će ovaj atraktivan koncert ponovno biti izveden, i to s dopunjenim programom, koncem listopada u nastavno-sportskoj dvorani „Gradski vrt“ u Osijeku. O točnom terminu koncerta i početku prodaje ulaznica javnost će biti pravodobno obaviještena.  

           

            Molimo Vas da u svojim medijima objavite informaciju o ovom zanimljivom događaju, a zahvaljujemo se na praćenju. Za sve dodatne informacije možete se obratiti na brojeve telefona: 091 / 509-12-08 (Tomislav Levak, dopredsjednik i glasnogovornik HPD “Lipa”) i 098 / 437-468 (Karlo Kobaš, tajnik HPD “Lipa”). Unaprijed hvala.  

 

Službene fotografaije koncerta dostupne su na linku: http://ljetokulture.osijek.hr/galerije/bum-tres-lipa-ples-2/

Osijek, 13. srpnja 2015.