290125521_377163204401930_2996528268337848460_n

Pogledajte kako se portal Osijek031 osvrnuo na naš uspjeh u mađarskoj prijestolnici:

Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa” iz Osijeka ostvarilo je zapažen međunarodni uspjeh, ovaj put na susretu svjetskih zborova na 4. International Choral Celebration, održanom od 1. do 3. srpnja 2022. godine u mađarskoj prijestolnici Budimpešti!
Na tom lijepom zborskom događaju okupilo se desetak sjajnih i višestruko nagrađivanih pjevačkih zborova iz Poljske, Slovenije, Češke, Izraela i Mađarske. Među pozvanim zborovima, kao jedini hrvatski predstavnik, našla se i „Lipa“, koja je svoju pozivnicu zaslužila zahvaljujući prethodnim rezultatima na natjecanjima i manifestacijama u organizaciji agencije Meeting Music na čelu s ravnateljem, maestrom svjetskoga glasa, Gaborom Hollerungom.
Lipašice i lipaši dobili su zbilja počasno mjesto na tom velikom međunarodnom događaju te su imali priliku nastupiti dvaput u velebnoj koncertnoj dvorani Müpa National Concert Hall.
Lipaši se dobro sjećaju prethodnog gostovanja u istoj dvorani 2018. godine kada su bili dijelom izvedbe cjelovitoga oratorija Mesija Georga Friedricha Händela, jednoga od glasovitih djela za soliste, zbor i orkestar. Ove godine, u petak, 1. srpnja, lipaši su imali priliku nastupiti na svečanom Koncertu otvorenja, a u subotu, 2. srpnja na Gala koncertu. Predstavili su se s ukupno deset skladbi od kojih je najzapaženija bila folklorna suita Ladarke Emila Cossetta. Ta je izvedba bila upotpunjena instrumentalnom pratnjom tamburaškog sastava koji su činili tamburaši prijateljskog HKUD-a „Osijek 1862.” s kojim ,,Lipa” njeguje dugogodišnju suradnju.
Pod ravnanjem dirigentice prof. Valerije Fischbach, a uz pomoć kodirigentica prof. Ozane Tomić i prof. Lidije Neznanović, „Lipa“ je ponovno zablistala na međunarodnoj sceni, nakon pune tri godine pjevačkih ograničenja uvjetovanih pandemijom COVID-19. Na svakom nastupu dobili su veliki pljesak te pohvale glazbenih stručnjaka i publike. Solistice su bile Morana i Snježana Lakotić, a instrumentalni solisti i pratnja bili su Igor Rončević (klavir), Mateo Grigić (cajon).
Svoje druženje s odličnim zborovima u Budimpešti lipaši su završili razgledavanjem i pjevanjem u Kući mađarske glazbe koja je otvorena ove godine a dizajnirao ju je svjetski poznati arhitekt, Japanac Sou Fujimoto i pravo je remek-djelo suvremene arhitekture.
Važno je naglasiti da će Osječanke i Osječani uskoro u okviruOsječkog ljeta kulture (7. srpnja 2022. u 21 sat na vanjskom prostoru kod Kulturnog centra Osijek) moći čuti dio programa kojim se „Lipa“ izuzetno uspješno predstavila na spomenutom gostovanju u Budimpešti.