Današnja “Lipa” – Mlada “Lipa”

Lipa-spot Kauboji 2Nova energija u “Lipu” stiže u nazad petnaestak godina. Nešto mlađi članovi donose novi entuzijazam, pa tako Društvo počinje intenzivno nastupati na svim velikim gradskim svečanostima.

Iako je tijekom Domovinskog rata bilo nešto teže održavati probe “Lipa” ostaje prisutna i nakon rata doživljava pravi procvat.  Počinje se intenzivno raditi na svježijem i nešto modernijem programu, ali i dalje na starim temeljima. Počinje se stvarati nova dimenzija zvuka ovog zbora, pa tako brojne kritike ocjenjivačkih sudova uvijek govore o tome kako “Lipa” ima karakterističan zvuk.

U nazad desetak godina “Lipa” se intenzivno nastoji predstavljati, te održava izuzetno mnogo koncerata, gostovanja i sve češće odlazi na međunarodna natjecanja (www.musica-mundi.com , www.kuz.hr, www.milleniumtravel.cz/christmas  ) kako bi se glas o velikoj bogatoj kulturi i tradiciji Hrvatske pronio gdje god ide “Lipa”. Sudjelovanja na hrvatskim(www.hrsk.hr) i inozemnim festivalima, smotrama i natjecanjima se intenziviraju, a mladi redovito svake sezone prepoznaju neprolaznu kvalitetu ovog zbora oko kojeg se vrijedi potruditi i isto tako steći nova amaterska znanja pjevanja, ali isto tako ga prepoznaju i kao mjesto sklapanja istinskih prijateljstava.

Bum-Tres-Pop-Rock-koncert-1Današnji profil članstva u “Lipi” je raznolik. Ono broji pedesetak aktivnih i pasivnih članova koji su velik izvor znanja i iskustva. Ipak, može se reći da ga danas čine uglavnom mlađi naraštaj (prosjek godina cca 31). Sve su to ljudi kojima je zborsko pjevanje veliki i lijepi hobi u kojeg ulažu veliku ozbiljnost i rad. Svojim iskustvom podupire desetak nešto starijih aktivnih članova, a ostali su uglavnom studenti ili mladi akademski građani Osijeka (i šire) svih zvanja.

Lipa - Nastup -promocijaDruštvo djeluje kroz dvije grupe. “A” grupu čine već afirmirani amaterski pjevači koji redovno nastupaju na koncertima i natjecanjima, dok su u “B” grupi, novi pjevači koji uče osnove vokalne tehnike i lakše skladbe. Upravo ovakav način rada omogućio je da kroz “Lipu” stasaju pjevači koji su sposobni odlaziti na natjecanja i izvoditi cjelovečernje programe.

“Lipa”  svake sezone (rujan) ili početkom godine raspisuje audicije za primitak novih članova, ali i tijekom cijele sezone vrata Društva  otvorena su za sve zainteresirane.