Valerija Fischbach

Valerija-Fiscbach-dirigentica-3Valerija Fischbach diplomirala je 1991. na studiju glazbene kulture Pedagoškog fakulteta u Osijeku s diplomskom temom iz zborskog dirigiranja kod mr. art. Josipa Jerkovića. Od 1992. zaposlena je u Glazbenoj školi Franje Kuhača Osijek kao učiteljica glazbeno-teorijskih predmeta. Od 2004. voditeljica  je Stručnog vijeća učitelja glazbeno-teorijskih predmeta na međužupanijskoj razini, a 2011. promovirana je u zvanje Učitelja mentora.

Umjetnički ravna Dječjim zborom starijeg uzrasta Glazbene škole Franje Kuhača Osijek, a od 1996. i mješovitim zborom HPD „Lipa“ iz Osijeka. 2009. dodjeljen joj je strukovni naziv Maestre mentorice Hrvatske udruge zborovođa. Od 2009. bila je član Državnog povjerenstva Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži u Varaždinu, kao i član stručnog povjerenstva na više zborskih natjecanja.

S HPD-om „Lipa“ kao i s učenicima Glazbene škole Franje Kuhača Osijek nastupala je na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima na kojima je osvojila preko  40 nagrada, od kojih je 25 prvih. Za izdvojiti su tri posebne dirigentske nagrade s međunarodnih zborskih natjecanja, u Budimpešti 1999., na Malti 2007. i u Amsterdamu 2012., kao i tri nagrade Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Agencije za odgoj i obrazovanje RH za izvrsne rezultate u radu s učenicima 2000., 2007. i 2010.

Osim rezultata s natjecanja uspješno je ostvarila  s HPD-om „Lipa“ više projekata, kao i veliki broj nastupa u gradu Osijeku i šire, promičući kulturu i ime grada Osijeka u Hrvatskoj i inozemstvu. 2012. Grad Osijek dodijeljuje joj Pečat grada Osijeka za osobita ostvarenja u području glazbene kulture.