Natjecanje_Beč

Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“, jedno od najtrofejnijih i najdugovječnijih pjevačkih društava u Republici Hrvatskoj, ponovno ostvarilo veliki trijumf na međunarodnoj sceni, ovoga puta na natjecanju pjevačkih zborova – 32. International Franz Schubert Choir Competition & Festival – koje je od 16. do 19. ožujka 2023. godine održano u austrijskoj prijestolnici – Beču!

Naime, „Lipa” je nastavila svoj sjajan niz međunarodnih uspjeha osvajanjem Zlatne diplome u zahtjevnoj A1 kategoriji – mješoviti pjevački zborovi sa stilski zadanim natjecateljskim programom u trajanju do 20 minuta – te je, uz najveći broj bodova i posebne pohvale stručnog ocjenjivačkog suda, proglašena pobjednikom svoje kategorije.

Sve navedeno lipašice i lipaši ponovno su učinili pod ravnanjem dugogodišnje dirigentice Valerije Fischbach. Natjecateljski program činile su sljedeće skladbe: J. Rheinberger: Abendlied; E. Cossetto: Lastavice; O. Gjeilo: Ave Generosa; i G. Orban: Pange lingua. Svoje pjevačko umijeće 48 članova velikoga zbora HPD-a „Lipa” odmjerilo je s dvanaest izabranih zborova iz šest svjetskih zemalja: Austrije, Češke, Estonije, Izraela, Njemačke i Slovenije, a HPD „Lipa“ bila je jedini predstavnik Republike Hrvatske na tom prestižnom natjecanju. Nastupe zborova ocjenjivao je peteročlani stručni ocjenjivački sud sastavljen od uglednih imena svjetske zborske glazbe, a činili su ga: Gabor Hollerung (Mađarska), Naomi Faran (Izrael), Ole Faurschou (Danska), Andres Garcia i Christoph Wigelbeyer (Austrija). Oni su zasebno bodovali svaku skladbu i po glazbenim elementima (intonacija, interpretacija, kvaliteta zvuka, težina i dramaturgija programa te umjetnički dojam) donijeli sud, a „Lipa” je u svim segmentima zaslužila visoke ocjene, uz posebne pohvale za izvedu skladbe domaćeg autora (E. Cossetto: Lastavice). Rezultat je to višemjesečnih priprema za natjecanje, a za sjajnu pripremljenost zbora uvelike su zaslužne i kodirigentice „Lipe“ Ozana Tomić i Lidija Neznanović, ali i članovi Upravnog odbora na čelu s predsjednikom Dragom Žagarom i tajnikom Karlom Kobašom, koji su odradili veliki dio posla u organizacijskom dijelu. Najveća pohvala dakako pripada samim članovima Društva, pjevačima amaterima koji su ponovno dokazali da se uz rad, trud i predanost mogu doseći zavidni vrhunski rezultati.

Treba istaknuti da je ovo jedanaesto zlatno odličje Društva osvojeno na međunarodnim natjecanjima u inozemstvu, a sva prijašnja osvojena su u razdoblju od 1999. do 2017. godine: Budimpešta (Mađarska) 1999., Riva del Garda (Italija) 2002., Prag (Češka) 2005., La Valletta (Malta) 2007., Olimpijada zborova u Grazu (Austrija) 2008., Venecija (Italija) 2010. (tada dvije zlatne diplome u dvije kategorije), Bratislava (Slovačka) 2011., Rim (Italija) 2013. te Salzburg (Austrija) 2017. Uz trinaest zlatnih medalja i diploma s natjecanja održanih u Hrvatskoj ukupan broj zlatnih odličja lipaša sada broji 24. Nakon nesretnih okolnosti zbog pandemije COVID-19 i trogodišnje stanke od međunarodnih putovanja poseban je izazov bio vratiti se u pjevačku formu i nastaviti zlatan niz uspjeha na državnim i inozemnim natjecanjima i festivalima koji je započet prije punih trideset godina.

Osim službenog dijela natjecanja na pozornici dvorane Franz Schubert u sklopu Wiener Konzerthausa, jedne od najljepših koncertnih dvorana u Europi, lipaši su se predstavili i trima odvojenim nastupima gdje su izveli raznovrstan program različitih stilskih obilježja: na koncertu otvaranja u veličanstvenoj bečkoj katedrali Stephansdom izveli su tri duhovne skladbe hrvatskih autora, a u Konzerthausu predstavili su se i revijalnim programom koji je uključivao pet skladbi hrvatskih tradicijskih zborskih obrada te popularnih skladbi zabavnog karaktera. Posebna čast bila je nastupiti na završnom koncertu laureata natjecanja u Velikoj dvorani Konzerthausa, gdje su se lipaši predstavili s još dvije nove skladbe te uz ostale nagrađene zborove podijelili radost zajedničkog muziciranja.

 Naravno, boravak u Beču iskorišten je i za obilazak jedinstvenih povijesnih i turističkih znamenitosti (i pjevanje na nekoliko lokacija u središtu grada), no vodstvu i članovima „Lipe“ bilo je primarno kvalitetno predstaviti Osijek, Slavoniju i Baranju te Hrvatsku, a u svemu je tomu velik doprinos dala i dogradonačelnica Grada Osijeka Jasenka Crnković koja je bodrila lipaše tijekom cijelog putovanja, predstavila Grad Osijek na primanju u Gradskoj vijećnici grada Beča te s organizatorima natjecanja – uglednom međunarodnom institucijom Meeting Music – razgovarala o mogućnostima održavanja jednog od sljedećih svjetskih zborskih natjecanja u Osijeku.

Ovim putem članovi Hrvatskog pjevačkog društva „Lipa” zahvaljuju Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji koji redovito financijski podupiru rad Društva, a posebna zahvala pripada i mnogobrojnim sponzorima koji su omogućili odlazak zbora na ovo prestižno natjecanje: Agencija za komercijalnu djelatnost d.o.o., Hrvatski telekom HT d.d., Žito d.o.o., TTTech Auto d.o.o., Hidroing d.o.o., ATO inženjering d.o.o., Poljoprivredni institut Osijek, Generali osiguranje d.d., Teo-Belišće d.o.o.